Ontijzeren grondwater

Bescherm je tuin, gevelstenen en bestrating tegen verkleuring door ijzer in grondwater met een ontijzeringsinstallatie. Deze belucht het water om het ijzer te laten oxideren (roesten) en filtert daarna de roestdeeltjes uit het water met behulp van een zandfilter. Zo voorkom je dat alles wat met je bronwater in aanraking komt, geel/bruin uitgeslagen wordt en moeilijk schoon te maken is. Bovendien geeft het ijzer in het water ook een slechte smaak, wat het voor vee ondrinkbaar kan maken. Met een ontijzeringsinstallatie ben je verzekerd van schoon en smakelijk water voor je tuin en vee. Zelfs als hobbyproject is het bouwen van een ontijzeringsinstallatie een leuke manier om jouw grondwater te verbeteren.

Het bouwen van een ontijzeringsinstallatie is een project dat enige technische kennis en vaardigheden vereist. Het is daarom belangrijk om goed voorbereid te zijn en je goed te informeren voordat je begint.

Er zijn verschillende stappen die je kunt volgen om zelf een ontijzeringsinstallatie te bouwen:

Maak een plan: bepaal wat je precies wilt bereiken met je installatie, wat je budget is en wat je ter beschikking hebt aan materialen en gereedschappen. Zoek ook informatie op over de verschillende types ontijzeringsinstallaties en hoe ze werken, zodat je een installatie kunt kiezen die aan je wensen voldoet.

Verzamel de benodigde materialen: je zult onder andere nodig hebben: pvc-pijpen, T-stukken, een zandfilter, een beluchter, een pomp en eventueel een chloor- of zouttablet om het water te desinfecteren.

Bouw de installatie: volg de stappen voor het bouwen van de installatie zoals beschreven in de handleiding of op basis van het plan dat je hebt gemaakt. Zorg ervoor dat alles goed geïnstalleerd is en dat de verbindingen stevig en waterdicht zijn.

Test de installatie: voordat je de installatie in gebruik neemt, is het belangrijk om te testen of alles goed werkt. Dit kun je doen door het water door de installatie te laten lopen en te kijken of het goed belucht en gefilterd wordt.

Het is aan te raden om professioneel advies te vragen of hulp te zoeken als je twijfelt of onzeker bent over het bouwen van een ontijzeringsinstallatie. Zo voorkom je dat er fouten worden gemaakt die op termijn problemen kunnen veroorzaken.

Het bouwen van een eigen ontijzeringsinstallatie vereist technische kennis en vaardigheden. Voordat je begint, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn en je te informeren over de verschillende types installaties en hoe ze werken. Volg de stappen om zelf een ontijzeringsinstallatie te bouwen: maak een plan, verzamel de benodigde materialen, bouw de installatie en test deze. Zoek professioneel advies of hulp als je twijfelt of onzeker bent om fouten te voorkomen. Een ontijzeringsinstallatie kan helpen om verkleuring te voorkomen en smakelijk water te verkrijgen voor je tuin en vee.

Reacties

7 reacties op “Ontijzeren grondwater”

 1. Jaap avatar
  Jaap

  Waar kan ik voorbeelden vinden om zelf een ontijzerings installatie te bouwen. Ik ben op zoek naar een ontijzeringsinstallatie voor zo’n 50 M3 per dag.

  1. Cor avatar
   Cor

   Heb al wat voorbeelden gevonden?
   Hier hetzelfde probleem, ga geen systeem van €900 aanschaffen..

 2. Satink avatar
  Satink

  Dag,
  Wij hebben sinds 3 weken een sproeiinstallatie. Er komt helder water uit zo op het eerste gezicht. Nu komen we terug van 2 weken vakantie en zijn de waaltjes waar het water op is geweest enorm vergeeld!! Werd wel 3x per dag een uur gesproeid ivm nieuwe grasmatten. Betekent dit dus ijzer in het water? Kan het ook een rol spelen dat dit erger is door de extreme droogte? Nu nog kijken hoe we de waaltjes schoon krijgen. Liggen er net 4 weken 🙁
  Dank voor jullie hulp

  1. A Bos avatar
   A Bos

   Zoutzuur erop en het wordt weer schoon. Evt verdunnen met water. Altijd zoutzuur bij het water gooien en niet andersom.
   Mvg,
   Andy

  2. admin avatar
   admin

   IJzer in het water, geeft roest. Roest is niet makkelijk te verwijderen, maar het kan wel. HG, verkrijgbaar bij de bouwmarkt, heeft heel veel oplossingen voor verschillende problemen. Ook voor geel of bruin geworden tegels, door ijzer in je grondwater.

 3. admin avatar
  admin

  Met zoutzuur, moet je wel erg oppassen, om je bruine tegels weer schoon te krijgen. Het is een gevaarlijk goedje. Ik zou het eerst met azijn proberen dat is ook zuur, maar een stuk milieuvriendelijker. Daarnaast heeft HG ook enkele middeltjes, die goed werken en wat gezonder voor jezelf en de natuur en ook voor je bestrating zijn. Nu klink ik als een milieufreak, maar zo bedoel ik het niet.

 4. in't Hof avatar

  ijzeraanslag is eenvoudig te verwijderen met simpel schoonmaakazijn verkrijgbaar in de super.

  Verder is ontijzering van een relatief ondiepe bron nooit aan te raden. Dit omdat je voor zo’n investering heel wat kubus van de waterleidingmaatschappij kunt gebruiken. Daarnaast is het onderhoud en energieverbruik dermate hoog om ”duurzaam” grondwater op te pompen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *