Zelf een waterbron of puntstuk slaan

Hier lees hoe jezelf een waterbron kunt slaan. Voor bijvoorbeeld een handpomp

 

Heeft u er ook genoeg van om kostelijk drinkwater over de plantjes heen te gieten? Bent u het ook zat om met emmers en gieters door het huis heen te sjouwen? Dan is het slaan van een grondwaterpomp het overwegen waard.

Hoe gaat het in zijn werk?
Een grondwaterpomp bestaat uit een filterbuis onder de grondwaterspiegel, daaraan gekoppeld buizen en daarbovenop een pomp. Er zijn diverse technieken om zo’n filter de grond in te krijgen. Het simpelst is werken met een ‘ramfilter’, de methode die bij zo’n filter hoort bespreken we hier. Een ramfilter is een stalen buis met een massief puntstuk. In de zijkant van de buis zitten gaatjes met gaas eromheen geklonken. Het is zaak om het puntstuk in de grond te brengen, geheel onder de grondwaterspiegel.
Hoe diep het grondwater zit weet u misschien uit ondergelopen bouwputten, slootjes of grachten in de buurt. Onder normale omstandigheden -wij zitten in Amsterdam, hier is het normaal, elders niet per se- is de grondwaterspiegel nabij dergelijke waters niet erg afwijkend van het oppervlaktewaterniveau.

Het in de grond brengen van het ramfilter doe je door eerst met een grondboor (zo’n ding waarmee je het gat voor palen in de grond boort) zo diep mogelijk te boren. Zit je op de grondwaterspiegel dan kan je stoppen. Of als je boor niet dieper gaat natuurlijk. In Amsterdam hoef je buiten de grachtengordel meestal maar ongeveer een meter diep te gaan.
Het puntstuk koppel je met een sok/mof aan een verlengbuis. Je kunt tussen het schroefdraad wat hennep en fermiet stoppen, of dat tape wat je ook bij waterkranen tussen het schroefdraad frummelt. Zet ramfilter met eerste verlengbuis in het gat. Bij een gat van een meter steekt de verlengbuis nu een ruime meter boven de grond. Heb je een heiblok, hei dan de boel de grond in. Zo niet, gebruik houten voorhamer of iets zwaars maar pas op dat je de schroefdraad niet beschadigd. Offer desnoods een sok op door daarop te heien en deze te verwijderen voor je een nieuwe buis wil aankoppelen.
Zit er klei tussen oppervlakte en gewenste diepte, dan kan het mislukken: Het ramfilter kan versmeren waardoor deze niet -goed- meer werkt. Je kan dan beter voor een andere techniek kiezen. Daar waar de bodem in amsterdam is opgehoogd, zit je de eerste meter vooral met zand. Daaronder kan er veen of klei liggen. Ga vooral niet te diep, de kans is dan groter dat je kleiige lagen doorgaat.