Zelf een waterbron of puntstuk slaan

Hier lees hoe jezelf een waterbron kunt slaan. Voor bijvoorbeeld een handpomp

 

Heeft u er ook genoeg van om kostelijk drinkwater over de plantjes heen te gieten? Bent u het ook zat om met emmers en gieters door het huis heen te sjouwen? Dan is het slaan van een grondwaterpomp het overwegen waard.

Hoe gaat het in zijn werk?
Een grondwaterpomp bestaat uit een filterbuis onder de grondwaterspiegel, daaraan gekoppeld buizen en daarbovenop een pomp. Er zijn diverse technieken om zo’n filter de grond in te krijgen. Het simpelst is werken met een ‘ramfilter’, de methode die bij zo’n filter hoort bespreken we hier. Een ramfilter is een stalen buis met een massief puntstuk. In de zijkant van de buis zitten gaatjes met gaas eromheen geklonken. Het is zaak om het puntstuk in de grond te brengen, geheel onder de grondwaterspiegel.
Hoe diep het grondwater zit weet u misschien uit ondergelopen bouwputten, slootjes of grachten in de buurt. Onder normale omstandigheden -wij zitten in Amsterdam, hier is het normaal, elders niet per se- is de grondwaterspiegel nabij dergelijke waters niet erg afwijkend van het oppervlaktewaterniveau.

Het in de grond brengen van het ramfilter doe je door eerst met een grondboor (zo’n ding waarmee je het gat voor palen in de grond boort) zo diep mogelijk te boren. Zit je op de grondwaterspiegel dan kan je stoppen. Of als je boor niet dieper gaat natuurlijk. In Amsterdam hoef je buiten de grachtengordel meestal maar ongeveer een meter diep te gaan.
Het puntstuk koppel je met een sok/mof aan een verlengbuis. Je kunt tussen het schroefdraad wat hennep en fermiet stoppen, of dat tape wat je ook bij waterkranen tussen het schroefdraad frummelt. Zet ramfilter met eerste verlengbuis in het gat. Bij een gat van een meter steekt de verlengbuis nu een ruime meter boven de grond. Heb je een heiblok, hei dan de boel de grond in. Zo niet, gebruik houten voorhamer of iets zwaars maar pas op dat je de schroefdraad niet beschadigd. Offer desnoods een sok op door daarop te heien en deze te verwijderen voor je een nieuwe buis wil aankoppelen.
Zit er klei tussen oppervlakte en gewenste diepte, dan kan het mislukken: Het ramfilter kan versmeren waardoor deze niet -goed- meer werkt. Je kan dan beter voor een andere techniek kiezen. Daar waar de bodem in amsterdam is opgehoogd, zit je de eerste meter vooral met zand. Daaronder kan er veen of klei liggen. Ga vooral niet te diep, de kans is dan groter dat je kleiige lagen doorgaat.

Reacties

12 reacties op “Zelf een waterbron of puntstuk slaan”

  1. Jan-Jaap avatar
    Jan-Jaap

    Het lijkt inderdaad een flinke klus, maar een grondwaterpomp – of hydrofoorpomp – vlakbij hebben, bijvoorbeeld in de tuin, is erg handig. We zitten erover na te denken om een pomp te installeren: scheelt toch steeds lopen.

  2. Anna avatar
    Anna

    Kan een puls dicht slippen,,of kapot gaan na verloop van tijd?

    1. Yoeri avatar
      Yoeri

      Ja een puls kan onderin dicht roesten en of dichtslippen!

    2. hans _wichers avatar
      hans _wichers

      als hij goed geboord en afgestort is met ruim filtergrind,
      moet zo,n bron jaren te gebruiken zijn.

      h wichers grondboorbedrijf vriezenveen

    3. nol avatar
      nol

      ja kan wel dicht slippen,thuis een gehad die naar 29 jaar in eens dicht zat ,je moet gewoon geluk hebben, veel geluk.

    4. admin avatar
      admin

      Ja, het komt voor, dat een bron dichtslipt, maar het kan ook zijn dat het filter aan het van de slang alleen maar dicht gaat zitten, of verroest is. dit kun je makkelijk oplossen door de aanzuigslang uit de bron te halen, en het filter te vervangen of schoon te maken.

  3. Peter avatar
    Peter

    Waar kun je ee puls kopen?
    Op internet kun je voor het maken van een bron alles kopen..maar geen puls.
    Ik moet ongeveer 20 mrt diep, dus bovengronds op pompen is geen optie.

    1. Kees avatar
      Kees

      Mag ik puur uit interesse over waterpompen van u weten waarom u zo diep moet, ziet de waterspiegel zo laag?
      Omdat ze het bij de info het hebben over een meter met een grondboor.

      Vriendelijke groet

    2. admin avatar
      admin

      Goedkoper is het om een bedrijf in te huren, om een bron te slaan. zeld doen, kan natuurlijk, maar dan kun je beter een puls huren, dan kopen!

  4. Marijke avatar
    Marijke

    Is voor het slaan van een grondwaterpomp geen vergunning nodig?

    1. admin avatar
      admin

      Meestal is er geen vergunning nodig. tenzij je in een waterwin gebied woont, dan kan het zijn dat je bij je gemeente een melding moet doen, dat je een waterbron wilt slaan. en met welke reden je wilt doen. voor het besproeien van je tuin is het vaak gewoon toegestaan.

  5. Hugo Van Goolen avatar

    met een handgrondboor van 120 mm zit ik op 3,5 meter aan water , verder boren gaat niet , het gat vult zich terug met geel oker kleurig nat zand en water , en je kan er blijven uithalen , hoe diep moet ik de ramfilter nog in de grond slaan ? dus hoeveel meter moet ik nog bijtellen bij die 3,5 meter om water op te pompen met sproei pomp van gardena die alleen functie zal doen om het gras te besproeien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *