Waterbron voor warmtepomp zelf maken.

Kun je een waterbron voor een warmtepomp zelf maken?

Ja, dat kan en hier lees je hoe!

Om een waterbron voor een warmtepomp zelf te maken, is niet heel veel kennis en materiaal nodig.

Een beetje basiskennis betreffende waterbronnen is makkelijk op het internet te vinden, maar hoe maak je nu een goede waterbron, voor een warmtepomp.

Dan is het wel even handig, om dit artikel te lezen.

Zelf ben ik hier al een poos over aan het denken geweest, en wil deze kennis graag delen.

Waarom zou je zelf een waterbron willen slaan voor een warmtepomp?

  • Het is goedkoper!
  • het is milieubewust
  • je leert er wat van
  • je ontwikkeld iets waar anderen ook weer wat mee kunnen.

Een normale warmtepomp haalt zijn warmte uit de aarde, door een circulair systeem. Het water wordt rondgepompt, door een waterleiding die 100 meter diep de grond in gaat. Koud water gaat naar beneden, tot een bepaalde diepte en wordt in een Tyleenbuis opgewarmd en terwijl het weer omhoog gaat, koelt het ook weer gedeeltelijk af. Omdat er een warmtewisseling tussen de aanvoer en afvoer plaatsvindt. Door nu een waterbron te slaan, waar je het warme water direct van 100 meter diepte omhoog pompt, dan heeft het water een veel hogere temperatuur, dan het circulaire systeem. Dus veel meer rendement. het enge probleem wat je dan hebt, is, dat je ergens met het water wat je overhoudt, nadat je de warmte ervan gebruikt hebt heen moet. Je zou dit water kunnen gebruiken, voor bijvoorbeeld je grijswatersysteem, maar het meeste moet je dan lozen op het oppervlakte water.

Je zou er nog een keer een zwembad mee kunnen vullen, maar dan houdt het ook wel op.

Maar hoeveel water moet je oppompen, om je huis te verwarmen. nou, dit valt eigenlijk heel erg mee. ik heb berekend, dat je voor een gemiddelde eengezinswoning, aan zo’n 200 kuub wel genoeg hebt. Water kan veel energie bevatten, dus je kunt er ook al snel je woning mee verwarmen. het opgepompte water dat je direct van 100 meter omhoog pompt, is natuurlijk veel warmer, dan in een circulair systeem, waarin een wisselwerking optreedt. Terwijl het koude water naar beneden gepompt wordt, koelt het het warme water wat omhoog gaat alweer af. Dit is een negatief gegeven van een circulair systeem.

Blijf dit topic volgen, ik kom binnenkort met gegevens, hoe je dit zelf eenvoudig, en zelfs zonder een bron te slaan, kunt maken.