waterbronslaan.nl Ontijzeren grondwater

Ontijzeren grondwater

Als er veel ijzer in grondwater zit, dan kan dit nare gevolgen hebben. Als u dit grondwater gebruikt voor het besproeien van een tuin. En dit grondwater met ijzerdeeltjes komt tegen de gevel, of over het terras, dan kunnen gevelstenen en bestrating, maar ook stoelen en tafels geel/bruin worden. Dit komt doordat het ijzer in het grondwater begint te oxideren (roesten) als het in aanraking komt met zuurstof. Geel/bruin uitgeslagen bestrating en stoelen zijn moeilijk schoon te krijgen. Ook hier geldt dus, beter voorkomen dan genezen.

Daarnaast geeft het ijzer ook een slechte smaak aan het water, zodat vee het vaak niet wil drinken.

Hoe kun je nu voorkomen dat alles wat met je bronwater in aanraking komt verkleurd.

Dit kun je oplossen door het grondwater te ontijzeren, door een ontijzeringsinstallatie te plaatsen.

Een ontijzeringsinstallatie, belucht het water, zodat het ijzer gaat roesten, en filtert daarna de roest uit het water. Dit gebeurt meestal door het water met de roestdeeltjes, door een zandfilter te pompen. Het zandbed houdt de roestdeeltjes tegen. Als het zandbed vol zit, kun je het zandfilter terugspoelen, waarna het opnieuw gebruikt kan worden.

Er zijn mensen die zelf een installatie bouwen, om hun grondwater te ontijzeren. Misschien een leuk hobby project?

7 thoughts on “Ontijzeren grondwater”

 1. Waar kan ik voorbeelden vinden om zelf een ontijzerings installatie te bouwen. Ik ben op zoek naar een ontijzeringsinstallatie voor zo’n 50 M3 per dag.

 2. Dag,
  Wij hebben sinds 3 weken een sproeiinstallatie. Er komt helder water uit zo op het eerste gezicht. Nu komen we terug van 2 weken vakantie en zijn de waaltjes waar het water op is geweest enorm vergeeld!! Werd wel 3x per dag een uur gesproeid ivm nieuwe grasmatten. Betekent dit dus ijzer in het water? Kan het ook een rol spelen dat dit erger is door de extreme droogte? Nu nog kijken hoe we de waaltjes schoon krijgen. Liggen er net 4 weken 🙁
  Dank voor jullie hulp

  1. IJzer in het water, geeft roest. Roest is niet makkelijk te verwijderen, maar het kan wel. HG, verkrijgbaar bij de bouwmarkt, heeft heel veel oplossingen voor verschillende problemen. Ook voor geel of bruin geworden tegels, door ijzer in je grondwater.

 3. Met zoutzuur, moet je wel erg oppassen, om je bruine tegels weer schoon te krijgen. Het is een gevaarlijk goedje. Ik zou het eerst met azijn proberen dat is ook zuur, maar een stuk milieuvriendelijker. Daarnaast heeft HG ook enkele middeltjes, die goed werken en wat gezonder voor jezelf en de natuur en ook voor je bestrating zijn. Nu klink ik als een milieufreak, maar zo bedoel ik het niet.

 4. ijzeraanslag is eenvoudig te verwijderen met simpel schoonmaakazijn verkrijgbaar in de super.

  Verder is ontijzering van een relatief ondiepe bron nooit aan te raden. Dit omdat je voor zo’n investering heel wat kubus van de waterleidingmaatschappij kunt gebruiken. Daarnaast is het onderhoud en energieverbruik dermate hoog om ”duurzaam” grondwater op te pompen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.