waterbronslaan.nl Het vermogen van een waterpomp berekenen

Het vermogen van een waterpomp berekenen

Vermogen van een waterpomp berekenen

Het vermogen van een waterpomp berekenen.

Water pk = minimum vermogen vereist om de waterpomp te laten draaien
TDH = Totale dynamische kop = Verticale afstand vloeistof reist (in voeten) + wrijvingsverlies uit leiding
Q = stroomsnelheid van water in liters per minuut
SG = soortelijk gewicht van vloeistof (dit is gelijk aan 1 als u water pompt)
Water paardenkracht = T D H * Q * S G 3960 {\ displaystyle {\ frac {TDH * Q * SG} {3960}}}
Werkelijk vermogen vereist = (waterpaardkracht) / (pompefficiëntie).
  Schrijfefficiëntie als een decimaal (50% → 0,5). 

Methode 1
Waterpaardekracht berekenen voor een gepland project

Schrijf deze waarde op in gallons per minute (gpm). Je zult deze waarde niet meteen gebruiken, maar je zult bepalen welke pompen en pijpen je overweegt.
Voorbeeld: een tuinman heeft een irrigatieplan dat een stroomsnelheid van 10 gallon per minuut nodig heeft .

Als de waterafstand vanaf de grondwaterspiegel (of de bovenkant van het waterniveau in de eerste tank) tot de eindbestemming van het water is, negeer dan elke horizontale afstand. Dit is de "pomplift" die uw pomp moet genereren. [1] niveauveranderingen in de tijd, gebruik de maximaal verwachte afstand.
Voorbeeld: wanneer de watertank van de tuinman bijna leeg is (het laagste verwachte niveau), is het waterniveau 50 voet onder het gebied van de tuin dat moet worden bewaterd.

De hoeveelheid wrijving hangt af van het materiaal van de buis, de binnendiameter, de verliezen van het spatbord van de buis. Noteer het totale wrijvingsverlies in de voeten van het hoofd (dat wil zeggen het aantal voeten dat u "verliest" en de lengte, evenals het type buiging en fittingen dat u gebruikt. van je pompende lift vanwege wrijving).
Een pip-wrijving verlies grafiek vertelt hem dat 1 "plastic buizen een verlies van 6,3 ft van het hoofd veroorzaken voor elke 100 ft van pijplengte.
75 f t * 6.3 f t h e een d 100 f t = 4.7 f t h e een d {\ displaystyle 75ft * {\ frac {6.3ft_ {head}} {100ft}} = 4.7ft_ {head}}
Voor 1 "kunststof dragen één 90 ° elleboogconnector en drie schroefdraadfittingen een totaal verlies van 15 ft.
Als dit alles bij elkaar wordt opgeteld, is het totale wrijvingsverlies 4,7 + 15 = 19,7 ft., Of ongeveer 20 ft .
  Het is het beste om de snelheid onder de 5 ft / s te houden om "waterslag" te voorkomen, de herhaalde kloppende vibratie die uw apparatuur kan beschadigen. 2] 

Dit is de totale afstand van de pijp plus de wrijvingsverliezen van de buis die de "totale dynamische kop" of TDH maken.
Voorbeeld: TDH = verticale afstand + wrijvingsverlies = 50 ft + 20 ft = 70 ft.

Zoek de specifieke zwaartekracht op als u een pompend water hebt. Als u een andere vloeistof pompt, zoek dan de "specifieke zwaartekracht" online op of in een technisch naslagwerk. een meer specifieke dichtheid is dichter en vereist meer paardenkracht om door de pijp te duwen.
Voorbeeld: aangezien de tuinman water pompt, hoeft hij niets op te zoeken. Het soortelijk gewicht van water is gelijk aan 1.

De waterkracht of het minimale vermogen dat nodig is om de pomp te laten werken, is gelijk aan T D H * Q * S G 3960 {\ displaystyle {\ frac {TDH * Q * SG} {3960}}} , waarbij TDH de totale dynamische kop in voeten is, Q de stroomsnelheid in gpm is, en SG de specifieke zwaartekracht (1 voor water) is.
Voorbeeld: de tuinpomp moet een TDH van 70 ft overwinnen en een debiet Q van 10 gpm produceren. Omdat het water pompt, is de SG gelijk aan 1.
Water paardenkracht = T D H * Q * S G 3960 = 70 * 10 * 1 3960 = {\ displaystyle {\ frac {TDH * Q * SG} {3960}} = {\ frac {70 * 10 * 1} {3960}} =} ~ 0.18 pk .
Titel afbeelding Calculate Water Pump Horsepower Step 7
7
Nadat u een pomp hebt gekozen, raadpleegt u de informatie van de fabrikant voor de efficiëntie van de pomp en [4] schrijf het als een decimaal. Verdeel de waterkracht met deze waarde om het werkelijke aantal pk's van de motor te vinden dat je nodig hebt voor je pomp.
Voorbeeld: om 0,18 pk aan werk te doen, zou een pomp met een efficiëntie van 50% (of 0,5) werkelijk vereist moeten zijn 0.18 0.5 = {\ displaystyle {\ frac {0.18} {0.5}} =} een motor van 0.36 pk .
  [5] Als u de efficiëntieclassificatie voor uw pomp niet kunt vinden, kunt u ervan uitgaan dat de werkelijke benodigde motorvermogen nodig is w een t e r H P 0.5 {\ displaystyle {\ frac {WaterHP} {0.5}}} en w een t e r H P 0.85 {\ displaystyle {\ frac {WaterHP} {0.85}}} 

Methode 2
Het meten van het waterpaard van een pomp

1
Controleer of het waterniveau in de tank van het basisreservoir. Het waterniveau in de tank zal ook gelijk zijn aan het waterniveau in de buis, dus dit is het niveau waarop de pomp momenteel aan het tekenen is.
  Overheidsinstanties zoals de USGS kunnen deze informatie vaak verstrekken. [6] 
2
Leeg het bestemmingsreservoir.Het bestemmingsreservoir is een tweede tank, waaraan de pomp water uit het basisreservoir overbrengt.Zorg ervoor dat het leeg is en correct op de pomp is aangesloten.
  Als je hier normaal geen tank hebt, leg dan gewoon een grote emmer neer om het water voor deze meting te verzamelen. Gebruik een emmer van een bekende maat in liters. 
3
Noteer de afstand in de tank voor het basisopslagreservoir en de waterinvoer in de bestemmingshouder Noteer de afstand in voet.
  Stel bijvoorbeeld dat het waterniveau in de eerste tank 120 voet lager is dan het bestemmingsreservoir.
  Voor deze stap maakt het niet uit hoeveel horizontale afstand het water aflegt. 
4
Zet de pomp aan, schakel het apparaat in en het begint water te pompen. Start tegelijkertijd een stopwatch.
5
Noteer deze snelheid in gallons per minuut Meet het debiet .
  Uw pomp heeft bijvoorbeeld 30 seconden nodig om een ​​10-gallon container te vullen. Dit betekent dat de stroomsnelheid is 10 g een l l o n s 30 s e c o n d s * 60 s e c o n d s m ik n u t e = 20 g een l l o n s m ik n u t e {\ displaystyle {\ frall {10 \ gallons} {30 \ seconds}} * 60 {\ frac {seconden} {minuut}} = 20 {\ frac {gallons} {minuut}}} Normaal gesproken wordt dit 20 gpm geschreven, voor "gallons per minuut". 
6
Het pompt een andere vloeistof, kijkend naar de andere kant van de vloeistof. een specifieke zwaartekracht-engineeringstafel.
  In dit voorbeeld wordt water gebruikt, dus het soortelijk gewicht is 1. 
7
Schat de paardenkracht op basis van deze waarden. De waterkracht van de pomp is ongeveer gelijk aan H * Q * S G 3960 {\ displaystyle {\ frac {H * Q * SG} {3960}}} , waarbij H de verticale afstand is die het water in voeten aflegt, Q is de stroomsnelheid in gallons per minuut, en SG is het soortelijk gewicht van de vloeistof.
  In dit voorbeeld werkt de pomp op 120 f t * 20 g p m * 1 3960 = {\ displaystyle {\ frac {120 ft * 20 gpm * 1} {3960}} =} 0.65 pk .
  In werkelijkheid overwint u de kracht van de wrijving in de leidingen en wordt er wat vermogen verspild door de inefficiëntie van de motor. of stroomverbruik, of volg de werkelijke hoeveelheid brandstof of elektriciteit die uw motor gebruikt, of raadpleeg de volledige berekeningen hierboven . 

Gemeenschap Q & A

vraag
Hoeveel pk is er nodig om water te pompen op een hoogte van 1 km?
Wildman 5311
Gemeenschapsantwoord
Hoeveel mensen zijn er in uw huis? Het hangt af van hoeveel water u nodig heeft om te pompen.
Niet nuttig 8
Nuttig 47
vraag
Wat is de beste waterpomp en paardenkracht voor een 15 voet diepe put?
wikiHow Contributor
Gemeenschapsantwoord
Er is hier geen antwoord op, het hangt af van je vereiste - de hoeveelheid water die je nodig hebt in een minuut, een uur of een dag.
Niet nuttig 3
Nuttige informatie 9
vraag
Hoe bereken ik de economische diameter van een buis en het verlies aan wrijving gerelateerd aan de diameter van de buis?
wikiHow Contributor
Gemeenschapsantwoord
We kunnen de economische diameter van de buis berekenen met behulp van een wrijvingsverlieskaart op basis van de stroomfactor. Hoeveel wateroppervlak is in contact met de leiding. hoe groter de diameter, hoe groter het contactgebied, dus meer wrijvingsverlies.
Niet nuttig 4
Nuttige 0

Onbeantwoorde vragen

Is deze handleiding voor 1 fase motor of 3 fase motor?
Beantwoord deze vraag Markeren als ...
Wat is de maximale capaciteit van het trekken van water in liter met 1 HP-pomp per dag?
Beantwoord deze vraag Markeren als ...
Hoeveel vermogen heeft een huis met 9 badkamers nodig?
Beantwoord deze vraag Markeren als ...
Hoe groot moet een motor zijn voor een 70 voet diepe put?
Beantwoord deze vraag Markeren als ...
Hoeveel vermogen heeft mijn motor nodig?
Beantwoord deze vraag Markeren als ... 

Toon meer onbeantwoorde vragen
Stel een vraag
voorleggen
tips

Voor de meeste vloeistoffen is het soortelijk gewicht gemakkelijk te vinden door te kijken naar fysische tabellen. Je kunt echter ook de soortelijke zwaartekracht meten met een hydrometer .
Er zijn verschillende mechanische instrumenten beschikbaar die de stroomsnelheid van een vloeistof kunnen meten.
Onthoud dat 1 eenheid pk equivalent is aan 746 watt. Afhankelijk van uw omstandigheden, moet u mogelijk van een van deze metingen naar de andere overgaan.
Net als pompen zijn motoren zelf niet 100% efficiënt. Als u de motor van vermogen voorziet dat uw totale vermogen berekent (of een equivalent watt aan elektriciteit) aan uw motor, verliezen als gevolg van inefficiëntie zal de motoroutput onder de minimumwaarde laten vallen.
U kunt "3956" in plaats van "3960" in de paardenkrachtformule gebruiken voor een iets nauwkeuriger resultaat. [7] Online rekenmachines voor het aantal paardenkrachten kunnen twee enigszins verschillende antwoorden geven, afhankelijk van de waarde die zij gebruiken. 

waarschuwingen

Het praktijk, deze maximale hoogte is ongeveer 22,5 meter op zeeniveau, en ongeveer 1 voet minder dan dit voor elke 1.000 ft van de hoogte boven zeeniveau. [8] Zorg ervoor dat de feitelijke afzuigcomponent van de pomp zich op deze afstand boven het water bevindt.
Krachtige pompsystemen kunnen componenten met zeer hoge druk en hoge spanning omvatten, en alleen onder ervaren supervisie installeren. [9] 

Bewerk
gerelateerde wikiHows

Hoe
Een waterpomp vullen

Hoe
Vervang een dompelpomp met putjes

Hoe
Vervang mechanische afdichtingen in centrifugaalpompen

Hoe
Installeer een omgekeerde osmose-permeaatpomp
Referenties

Onlangs gemaakt
Heb je deze stappen geprobeerd?
Upload een foto zodat andere lezers het kunnen zien.
Artikel Info

Categorieën: Waterpompen

In andere talen:

Deutsch: PS einer Wasserpumpe errechnen , Русский: рассчитать мощность водяного насоса , Español: calcular los caballos de fútza de una bomba de agua , Italiano: Calcolare la Potenza della Pompa dell’Acqua , Français: calcula la puissance d’une pompe à eau ,
“Door te studeren, mits dingen die ik de kracht van eenfasemotor voor waterpomp in mijn gebied kon berekenen.”
Deel de jouwe!
Meer succesverhalen
Gerelateerde artikelen
Een waterpomp vullen

Hoe
Een waterpomp vullen
Vervang een dompelpomp met putjes

Hoe
Vervang een dompelpomp met putjes
Vervang mechanische afdichtingen in centrifugaalpompen

Hoe
Vervang mechanische afdichtingen in centrifugaalpompen
Installeer een omgekeerde osmose-permeaatpomp

Hoe
Installeer een omgekeerde osmose-permeaatpomp