Huis koelen met bronwater

Nederlandse zomers zijn steeds warmer en droger geworden en de noodzaak om je huis te kunnen koelen is daarom groter dan ooit. Een manier om dit te doen is door gebruik te maken van je waterbron en het grondwater te gebruiken om je huis te koelen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, elk met hun eigen voor- en nadelen.

De eenvoudigste manier om je huis te koelen:

De eenvoudigste manier om je huis te koelen met grondwater is door het op de buitenmuren en bestrating van je huis te spuiten met een tuinslang. Dit kan heel eenvoudig met behulp van een pomp en een waterbron. Het is wel belangrijk om te zorgen dat het grondwater schoon genoeg is en geen ijzer bevat. Als dit wel het geval is, kan het handig zijn om eerst deze pagina te lezen: “Hoe haal je ijzer uit je grondwater”.

Een andere optie is om het water uit je waterbron door je cv-installatie te laten stromen om je huis binnen te koelen. Dit heeft het voordeel dat je het hele huis kunt koelen, maar het kan ook enkele nadelen hebben. Een van deze nadelen is dat het grondwater erg koud is en dat dit kan leiden tot condensvorming op je radiatoren. Dit is op zich niet zo’n groot probleem, maar op den duur kan het leiden tot druppels op de vloer of aan de radiatoren.

Een derde optie is om het grondwater door je vloerverwarming te laten stromen.

Een derde optie is om het grondwater door je vloerverwarming te laten stromen. Dit kan ook condensvorming veroorzaken, vooral op houten vloeren of tapijten. Dit kan vervelende gevolgen hebben. Om dit te voorkomen, kun je gebruikmaken van een extra circulatiesysteem met warmtewisselaar. Dit systeem zorgt ervoor dat je verwarmingssysteem kan koelen met grondwater zonder dat het systeem zo koud wordt dat het gaat condenseren.

Het moment waarop condensvorming optreedt, hangt af van de relatieve luchtvochtigheid op dat moment. Hoe hoger de luchtvochtigheid, hoe sneller er condensvorming zal optreden. Ook de luchtdruk kan enigszins van invloed zijn, maar dat is misschien iets te ingewikkeld om hier te behandelen.


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Eén reactie op “Huis koelen met bronwater”

  1. Mark avatar
    Mark

    Het verdeelblok van mijn vloerverwarming is van staal. Krijg ik geen problemen met oxidatie (roest) als ik er vers grondwater doorheen laat stromen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *