waterbronslaan.nl koelen met grondwater Huis koelen met bronwater

Huis koelen met bronwater

We zijn weer met een nieuw project bezig, een woning koelen met grondwater. Hoe gaat dat nu in zijn werk, je woning met water uit je waterbron te koelen?

Hoe gaat dat nu in zijn werk, je woning met water uit je waterbron te koelen?

Zomers in Nederland worden steeds warmer en droger, dus een waterbron slaan, is sowieso een goed idee, maar wist je dat je met een waterbron, ook je woning kunt koelen?

Om je huis te koelen, met grondwater, zijn er verschillende manieren. Hieronder lees je de verschillende manieren om je huis te koelen met grondwater.

Omdat grondwater lekker koud is, kun je er heel goed je woning mee koelen. De eenvoudigste manier, om je woning te koelen met grondwater, is door de bestrating en de muren van je woning nat te spuiten. Hiervoor heb je niets meer nodig, dan een waterbron, een pomp en een tuinslang.

Het water moet natuurlijk wel schoon genoeg zijn, en geen ijzer bevatten. Als er ijzer in je grondwater zit, lees je beter eerst deze pagina: Hoe haal je ijzer uit je grondwater.

Een andere oplossing om je woning met grondwater te koelen, is door het water uit je waterbron, door je cv-installatie te pompen. Hoewel je op deze manier, je hele woning vanbinnen kunt koelen, zijn hier ook wel een paar nadelen bij. 1 van de nadelen, van het koelen van je woning met grondwater, door de cv-installatie, is dat het grondwater erg koud is, wat als gevolg heeft dat je radiatoren gaan condenseren. Een beetje condens tijdelijk op je radiatoren is op zich niet zo erg, maar op den duur zullen de druppels eraan hangen, of erger, op de vloer gaan druppelen.

Ook kun je het grondwater door de vloerverwarming pompen, maar ook dan kan er condens optreden. Nu zal de schade bij een keramische vloer nog wel een keer meevallen, maar bij een houten vloer, of tapijt, kan dit heel vervelende gevolgen hebben.

Hoe kun je de condensvorming nu voorkomen?

Door gebruik te maken van een extra circulatiesysteem met warmtewisselaar. Dit systeem zorgt ervoor dat je verwarmingsysteem kan koelen met grondwater, zonder dat het systeem zo koud wordt dat het begint te condenseren.

Bij welke temperatuur begint een verwarmingssysteem dat gekoeld wordt met grondwater dan te condenseren, vraagt u zich misschien af? Dit hangt vooral af, van de relatieve luchtvochtigheid, op dat moment.

Hoe hoger de luchtvochtigheid, hoe// sneller er condensvorming zal optreden, daarnaast is ook de luchtdruk nog enigszins van invloed, maar dat gaat misschien te ver om hier te behandelen.

We zijn al redelijk ver met de ontwikkeling van het koelsysteem, en zoeken nog woningen, waar we een proefinstallatie mogen plaatsen. Mocht u interesse hebben, stuur me dan even een bericht.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.